Zašto je film ''Volg'' izbačen iz Pule?

Zašto je film ''Volg'' izbačen sa Pulskog filmskog festivala?

Slobodan Jokić: 'Festival je pogriješio, film je trebao biti prikazan'

Zaključnu konferenciju za novinare na Festivalu održala je i ekipa diskvalificirana filma 'Vlog' redatelja Bruna Pavića i producenta Slobodana Jokića s Umjetničke akadmije u Splitu. Jokić se zahvalio Festivalu zbog prilike da održe konferenciju u njihovoj organizaciji i izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji se njihov film tretirao na Festivalu.

'Radi se o jednoj vrsti sofisticirane cenzure u okviru zakona koji u Hrvatskoj nisu dobro proučeni i nalaze se u sivoj zoni. Za svoj film 'Oproštaj' koristio sam glazbu Patty Smith i već godinu dana čekamo da nam jave iznos koji trebamo platiti', kazao je Jokić pojasnivši da to znači da je film praktički stopiran na godinu dana, što je osobito apsurdno kada je riječ o studentskom filmu koji nema ambiciju biti komercijalan, ići u distribuciju ili biti prikazan na televiziji. 

'Iako nam se Mike Downey obratio povišenim glasom, pitam se zbog čega nije ranije reagirao jer on je bio u selekcijskoj komisiji koja je izabrala film za Festival. Vidio ga je ranije i mogao je uočiti problem', naglasio je Jokić i dodao da je on kao producent bio spreman snositi bilo kakve pravne i druge posljedice za prikazivanje filma. 'Smatram da se film trebao prikazati', zaključio je Jokić s kojim se složio i mladi redatelj Bruno Pavić. 
'Smatram da sam oštećen kao autor jer je film izbačen s programa tri sata prije projekcije. 
Pokaže li se da smo ipak mi u pravu, tko će onda snositi posljedice zbog toga što smo mi oštećeni?' zapitao se mladi redatelj koji nije dobio priliku prikazati svoj debitantski film u Puli.

Izvor: tportal.hr