Kultura

IN MEMORIAM: VELIKI DRAMSKI UMJETNIK RADE PERKOVIĆ (1938.- 2018.)

Nakon spektakularnog dočeka Vatrenih i slavlja koje će još dugo potrajati, jedna vijest nas je ovih dana rastužila. U Splitu je preminuo Rade Perković, dugogodišnji intendant splitskog HNK i osnivač Marulićevih dana. Bio je ravnatelj Splitskog ljeta i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Književna večer prigodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže

Književna večer prigodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže

U ime organizatora Matice hrvatske - Ogranak Split i Društva hrvatskih književnika - Ogranak u Splitu, pozivamo vas na književnu večer
prigodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže koja će se održati u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marko Marulić, u četvrtak 7. lipnja 2018. godine, s početkom u 18 sati.

Film Vlog Bruna Pavića na 20.Split film Festivalu

''Vlog'' Bruna Pavića na programu 20. Split Film Festivala

Na jubilarnom 20. Split Film Festivalu koji se održava od 12. do 19. rujna 2015. na sedam lokacija – u kinima “Central”, “Karaman” i “Kinoteci”, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, na Umjetničkoj akademiji, u Etnografskome muzeju i Galeriji umjetnina prikazat će se opsežni program raspoređen u osam sekcija (Konkurencija dugometražnog i kratkometražnog filma, Hrvatski film, Odrazi/Reflections, Libido, Forum 4, Frame Extended i Posebni program). Nama je zadovoljstvo što će se na ovom festivalu prikazati debitantski film ''Vlog'' (2014./70') Bruna Pavića, voditelja filmskog ogranka Dramskog studija Ilirik. Valja napomenuti da je film postigao uspjeh i na Overlook 2014 – 5th Cinemavvenire filmskom festivalu u Rimu u kategoriji Europskog dugometražnog filma (European feature films).

Zašto je film ''Volg'' izbačen iz Pule?

Zašto je film ''Volg'' izbačen sa Pulskog filmskog festivala?

Slobodan Jokić: 'Festival je pogriješio, film je trebao biti prikazan'

Zaključnu konferenciju za novinare na Festivalu održala je i ekipa diskvalificirana filma 'Vlog' redatelja Bruna Pavića i producenta Slobodana Jokića s Umjetničke akadmije u Splitu. Jokić se zahvalio Festivalu zbog prilike da održe konferenciju u njihovoj organizaciji i izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji se njihov film tretirao na Festivalu.

'Radi se o jednoj vrsti sofisticirane cenzure u okviru zakona koji u Hrvatskoj nisu dobro proučeni i nalaze se u sivoj zoni. Za svoj film 'Oproštaj' koristio sam glazbu Patty Smith i već godinu dana čekamo da nam jave iznos koji trebamo platiti', kazao je Jokić pojasnivši da to znači da je film praktički stopiran na godinu dana, što je osobito apsurdno kada je riječ o studentskom filmu koji nema ambiciju biti komercijalan, ići u distribuciju ili biti prikazan na televiziji. 

'Iako nam se Mike Downey obratio povišenim glasom, pitam se zbog čega nije ranije reagirao jer on je bio u selekcijskoj komisiji koja je izabrala film za Festival. Vidio ga je ranije i mogao je uočiti problem', naglasio je Jokić i dodao da je on kao producent bio spreman snositi bilo kakve pravne i druge posljedice za prikazivanje filma. 'Smatram da se film trebao prikazati', zaključio je Jokić s kojim se složio i mladi redatelj Bruno Pavić. 
'Smatram da sam oštećen kao autor jer je film izbačen s programa tri sata prije projekcije. 
Pokaže li se da smo ipak mi u pravu, tko će onda snositi posljedice zbog toga što smo mi oštećeni?' zapitao se mladi redatelj koji nije dobio priliku prikazati svoj debitantski film u Puli.

Izvor: tportal.hr

 

Stranice

Pretplati se na Kultura