Film Split screens na šestom međunarodnom Folklore film festivalu u Kerali

Film Split screens u produkciji Dramskog studija Ilirik prikazan je u Indiji na šestom međunarodnom Folklore film festivalu u Kerali.

Esejistički dokumentarni film (40 min) o mediteranskom identitetu i kulturnoj baštini grada Splita. Na primjeru mučenika sv. Dujma i progonitelja rimskog cara Dioklecijana film propituje odnos građana prema utemeljitelju grada i njegovom patronu kroz tradiconalne pučke fešte i manifestacije koje otkrivaju niz suprotstavljenih stajališta o tome je li car Dioklecijan progonitelj, je li sv. Dujam stvarna osoba i slično. Što to Splićani slave na ‘’Danima Dioklecijana’’, što na ‘’Sudamji’’, kako se odnose prema svojim glavnim simbolima, ‘’vertikalama grada’’ imajući u vidu da su te ‘’vertikale’’ zapravo mučenik i njegov progonitelj.

Scenski prikaz ''Pariški studenti''

Povodom obilježavanja blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe, Hrvatska udruga Benedikt zajedno s Dramskim studijom Ilirik organizirala je duhovno-kulturni program u franjevačkom samostanu Sv. Ante na Poljudu, 11. srpnja 2022. godine s početkom u 21 sat.
Kulturni program u klaustru samostana počeo je s djelima J.S. Bacha i Fernanda Sora za gitaru u izvedbi mladog akademskog glazbenika Miroslava Mrassa, a zatim je održan scenski prikaz ”Pariški studenti” o susretu Sv. Ignacija Loyolskog i Sv. Franje Ksaverskog u Kolegiju svete Barbare u Parizu 1528 g. Autor teksta je filozof i teolog prof.dr.sc. p. Nikola Stanković, SJ, a igrokaz su izveli Jakov Petrak i Ante Arambašić.

Ovaj igrokaz nastao je potaknut proslavom velikog jubileja 500 godišnjice obraćenja Sv. Ignacija Loyolskog i 400-te obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Lojolskoga.

Među Splićanima se gotovo jednako časte žrtva i progonitelj: film Bruna Pavića se pita je li vertikala na kojoj počiva Split sv. Dujam ili Dioklecijan

Bruno Pavić se pita je li vertikala na kojoj počiva Split sv. Dujam ili Dioklecijan

Činilo se da će izbacivanje njegova filma/diplomskog rada "Vlog" iz nacionalnog programa Pulskog festivala 2014. zbog navodnog kršenja autorskih prava ostaviti utjecaja na Bruna Pavića (r. 1988.), ali srećom jedan od najperspektivnijih mladih filmaša hrvatske kinematografije nije objesio kameru o klin.

Stranice

Pretplati se na Dramski studio ILIRIK RSS