Feniks na Festivalu kršćanskog kazališta

PRVI FESTIVAL KRŠĆANSKOGA KAZALIŠTA

Prvi Festival kršćanskoga kazališta održat će se u okviru Antunovih dana 2015. u Zagrebu od 30. svibnja do 5. lipnja 2015. (s početkom u 20.00 sati). Organizator Festivala je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga.

Organizator zahvaljuje svima koji su se prijavili za sudjelovanje na Festivalu. Nakon konzultacija i valoriziranja svake predstave pojedinačno, s napomenom da je neke bilo teško procijeniti zbog nepostojanja audio-vizualnog materijala, selektor je prema kulturno-umjetničkim standardima odabrao sedam najuspjelijih, kako slijedi:

 

Denis Peričić: Pekel na zemli, režija: Filip Eldan, Nikša Eldan i Nino Pavleković, Umjetnička akademija u Osijeku, Osijek

Suvremeno prikazanje varaždinskog autora Denisa Peričića, duhovita i poučna priča o svećeniku koji susreće u šumi samoga nečastivog, inspirirana događajem opisanim u knjizi Kinč osebujni i Danteovim Paklom, a ispričana uz pomoć razigrane družine Petrice Kerempuha. Tekst na starokajkavskom virtuozno su odigrala trojica studenata osječke umjetničke akademije kao završni ispit iz lutkarstva: uz pomoć vlastitih tijela, tri svjetiljke, bočice vode i lista papira.

E. A. Poe: Krabulja crvene smrti, režija: Nikolina Marinić, Bjelokaz 1, Bjelovar

Dramatizirana priča E. A. Poea o bešćutnom knezu koji je pobjegao u dvorac sa svojim dvoranima pred kugom. Tamo su se zabavljali, a zbog dokolice i vlastita karaktera sve više upadali u poroke. Na kraju im na maskenbal dolazi i maska u crvenom, iako je knez zabranio tu boju. Prema vlastitom izboru skupina mladih bjelovarskih glumaca napravila je vrlo intenzivnu i vizualno dojmljivu predstavu s jasnom porukom – nema tog dvorca koji će te zaštiti od zla koje  činiš.

Thornton Wilder: Naš grad, režija: Ivan Lotar, Kazališna skupina Studentskog zbora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta „Prosopon“, Zagreb

Jedna od najpoznatijih američkih drama govori o svakodnevnom životu dvije obitelji u malom gradu kroz tri čina – rođenje, vjenčanje i smrt. Pokušava nas podsjetiti da je važno (i moguće) ne samo činiti dobro u životu nego i biti svjestan prolaznosti, ali i ljepote svakog trenutka koji živimo. Jer je život dar.

Silvana Dragun: Feniks, režija: Ante Nadomir, Dramski studio Ilirik, Split

Vukovarka Marija prošla je četnički logor i nakon silovanja ostala trudna. Svi je nagovaraju na pobačaj a onda traži odgovore: od psihijatra pitajući ga  zašto Bog dopušta patnju i kasnije od samog Isusa, čiji joj odgovori omogućuju da se iznova rodi, kao feniks iz pepela patnje.

Petar Berke: Kinč osebujni, režija: Jovica Šego, Matica Hrvatska, Marija Bistrica

U 18 stoljeću Petar Berke, župnik u Mariji Bistrici, zapisao je čudesne događaje vezane uz kip Majke Božje u knjizi Kinč osebujni slavnoga orsaga horvatckoga (što znači Ures osebujni slavne zemlje Hrvatske). Knjiga  je bila veliki hit i doživjela nekoliko izdanja, a zadnje 1995. U predstavi mladi iz te župe uzeli su knjigu i pročitali nam neke njezine priče ilustrirajući ih vrlo zanimljivo – crnobijelim kazalištem sjena.

GOST  FESTIVALA:

Trpimir Jurkić, prvak splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta, u dokumentarnoj  monodrami: Zapisi iz nevremena, izbor iz kolumni i intervjua Branka Sbutege, o vremenu koje smo nedavno preživjeli.

Daniele Ricci: Život za život, mjuzikl, režija: Rikard Simonelli, Zbor Kolbe, Zagreb

Mjuzikl o životu svetog Maksimilijana Kolbea koji je u nacističkom logoru Auschwitz svoj život dobrovoljno dao umjesto života oca jedne obitelji.

Mjesto igranja: Dvorana sv. Franje, Sveti Duh 31, 10000 Zagreb

Za organizatora: dr.sc.fra Josip Blažević, glavni urednik Veritasa

Selektor: prof.dr.sc. Sanja Nikčević, redovni profesor, Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS)

Povjerenstvo festivala: prof.dr.sc. Sanja Nikčević, mr.sc. Tanja Popec, dr.sc.fra Josip Blažević